Banner

site-logo-2g

home3 bb Nieuws


Voorbeeld notulen uit 2003
Inhoudsopgave
Voorbeeld notulen uit 2003
Notulen welstand en monumenten gemeente Utrecht 11 februari 2003
notulen welstandscommissie gemeente Utrecht 11 februari 2003
notulen commissie Welstand en Monumenten gemeente Utrecht 11 februari 2003
notulen commissie welstand en monumenten gemeente Utrecht 11 februari 2003
Alle pagina's

Hieronder volgt een voorbeeld van notulen die ik schreef voor de commissie Welstand en Monumenten van de gemeente Utrecht. Ik schreef deze notulen destijds met veel plezier van 1997 tot en met februari 2003. In deze tijd leerde ik te luisteren naar architecten door de oren van de commissie/secretaris/voorzitter. De beeldende taal van de architecten was voor mij zeer inspirerend. Ik kon deze notulen niet meer terugvinden op het internet en gebruik daarom een voorbeeld uit mijn eigen archief. Op deze notulen zijn in maart 2003 aanpassingen aangebracht. Het gaat om openbare vergaderingen. De wijzigingen werden in de vergadering aangebracht.

COMMISSIE WELSTAND EN MONUMENTEN

2003-03

Verslag van de tweehonderdtweeënvijftigste openbare vergadering, gehouden op dinsdag 11 februari 2003, in de Regentenzaal, Zwaansteeg te Utrecht

Aanwezig: P. Vermeulen (voorzitter), J. Koning (ambtelijk secretaris), Th Hilhorst (adj. Secretaris), en de leden: K. Ottenheym,  V. Yanovshtchinsky,  R. van Wylick, G. Andela, de ambtelijke ondersteuning: B. van Santen (Monumenten), en G. Benus (Notutekst, notulist).

Afwezig: M. van Goor, D. Lambert, W. Smits (Stedenbouw).

OVERZICHT VERSLAG

A       Ingekomen stukken en mededelingen

B       Notulen Commissie Welstand en Monumenten d.d. 28 januari 2003

C       Algemeen

C 1    Biltstraat 156

D       Bouwplannen

D   1   Yalelaan (Uithof)

D   2   Biltstraat/Bekkerstraat

D   3   Universiteitsweg (Uithof)

D   4   Wilhelminapark 65

D   5   Maliebaan 76 - 78

D   6   Maliesingel 9

D   7   Kromme Nieuwegracht 39

D   8   Lange Elisabethstraat 4

D   9   Bemuurde Weerd WZ 15bis

D  10  Laan van Puntenburg

D  11  Techniekweg 22

D  12  Park de Koppel

 

Nagekomen plannen

D 13   Bemuurde Weerd OZ 11

E        Overige bouwplannen

Plannen met positief preadvies, zie lijst d.d. 23-01 2003

F         Reclames

F  1     Amsterdamsestraatweg 118

H         Rondvraag

 

Opening van de vergadering

De voorzitter opent de vergadering om 10.00 uur.

A        Ingekomen stukken en mededelingen

De secretaris deelt mee dat er een Mock Up gereed is van de gevel van het ontwerp van mevrouw De Brauwere in de Uithof. Ter vergadering wordt een afspraak gemaakt voor een bezichtiging op 17 februari 2003. In de vergadering van de commissie op 25 februari aanstaande zal hierop teruggekomen worden.

B        Notulen Commissie Welstand en Monumenten d.d. 28 januari 2003

De notulen zijn goedgekeurd mits aan de conclusie op blz. 3 punt D2 toegevoegd wordt ´op voorwaarde van aanpassing van de doorvalbeveiliging´.

C        Algemeen

C  1    Biltstraat 156

Voorstel plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst

Afdeling Monumenten

Mevrouw Van Santen licht toe welke interieurdelen van bijzondere betekenis zijn. Veel van die delen dateren uit de tweede helft van de 19-de eeuw. Een enkel element op de begane grond stamt uit het begin van de 20-ste eeuw.

Uit documenten blijkt dat al heel vroeg in zijn bestaan het complex verbouwd is. Gezien de geschiedenis van de stad, de rijkdom van de architectuur en de historische waarde van deze locatie, vindt de afdeling het terecht wanneer dit pand zou worden toegevoegd aan de gemeentelijke Monumentenlijst.

Conclusie

De commissie merkt op dat dit pand één van de weinige gave panden is uit het begin van de 19-de eeuw. Zij adviseert positief over het voorstel van de afdeling Monumenten dit pand op de lijst te plaatsen.

D          Bouwplannen

D1        Yalelaan (Uithof)

Principeplan voor diverse wijzigingen aan het gebouw van Diergeneeskunde

Aanvr. : Universiteit Utrecht

Ontw.: Diederen Dirrix van Wylick architecten

De heer Van Wylick treedt voor de behandeling van dit agendapunt terug als lid van de welstandscommissie.

De architect

De opzet en de opdracht

Architect Van Wylick licht toe dat het gebouw van met name de klinische afdeling van de faculteit Diergeneeskunde gerenoveerd zal worden met daaraan nieuwbouw toegevoegd.

Verwacht wordt dat het bouwproces zo´n 4,5 à 6 jaar in beslag zal nemen. Zo´n 16 bouwfases zullen worden onderscheiden. Elke bouwfase zal een eigen plan krijgen dat aan de welstandscommissie zal worden voorgelegd.

De opdrachtgever vraagt aanpassing van het gebouw aan de huidige tijd, vraagt isolatie en verbetering van oplossingen in logistiek- en in bouwfysisch opzicht; de gebruikswaarde van het gebouw moet worden verhoogd.

De bestaande situatie

De heer Van Wylick gaat in op de stedenbouwkundige situering van het gebouwencom-plex van Diergeneeskunde met een oppervlak van ruim 80.000 m², de ontsluiting van het complex in de Uithof en de plattegrond van het complex met de verschillende functies van de faculteit. Het complex kreeg in de loop van de tijd veel bijgebouwen.

De gangen in het bestaande lijken enorm op elkaar; zij hebben een gelijkwaardige ortho-gonale structuur, waardoor oriëntatie in het gebouw moeilijk is.

De voorgestelde ingrepen

De architect handhaaft een hoofdopzet van de bestaande architectuur: elk gebouw moest zijn eigen gezicht laten zien aan de straat.

Hij onderscheidt afzonderlijke ingangen in het gebouw voor gezelschapsdieren, landbouw huisdieren, en voor paarden.

Vanuit een aantal hoofdgangen, maakt hij onderscheid tussen gangen voor enerzijds de patiënten en cliënten, en anderzijds gangen voor docenten en studenten. De hoofdwegen (de primaire-) lopen van zuid naar noord, en de secundaire van west naar oost. De heer Van Wylick toont de looproutes van gebouw naar gebouw, en hij licht de organisatie toe waarmee hij de verschillende functies met elkaar wil verbinden.

Hij stelt zich een circuit voor buitenom, ten behoeve van expedities en transporten.

Ook stelt hij voor de afzonderlijke gebouwen in het complex te verkleinen. Daartoe zal een stuk van het nu bestaande complex worden afgestoten. Dat af te stoten deel zal voor andere doeleinden worden gebruikt.

Hij gaat in op zijn voorstel voor de materialisering van de gevel: een op poly-urethaan gelijmde steen. Hij is voorstander van gedeeltelijke handhaving van het boeiboord. Overigens neemt hij zich voor aluminiumbekledingsplaat te gebruiken. Met matglazen gezeefdrukte ramen wil hij komen tot gereduceerde lichttoetreding. Om de 1,60 meter staat in de gevel een betonnen kolom – daarmee staat het met die kolom veroorzaakte ritme in de gevel vast.

Conclusie

De commissie oordeelt positief over het zoeken van de architect naar duidelijkheid door met een structuurplan greep te willen krijgen op de stedenbouwkundige situatie.

Zij oordeelt negatief over de voorgestelde materialisering. Zij mist de strategie in de toe-passing van het materiaal met het oog op de door de architect gewenste helderheid in de structuur. Zij vraagt de architect na te gaan hoe op een meer strategische manier nieuwe materialen zijn te benutten die de helderheid van het structuurplan zullen ondersteunen. De commissie twijfelt er in hoge mate aan of dat bijvoorbeeld gedaan moet worden met steenstrips op poly-urethaan. Zij is van oordeel dat veel andere interessante materialen dit doel kunnen dienen.

De architect verklaart in zijn toelichting niet welk materiaal hij om welke reden waar in het complex gebruikt, gezien de duidelijkheid die hij zoekt.

De commissie wil over dit ontwerp graag een vervolggesprek waardoor het in het vervolg eenvoudiger zal zijn voor de commissie het plan in zijn afzonderlijke fases te beoordelen.

D2      Biltstraat/Bekkerstraat BV2026187

Principeplan nieuwbouwontwikkeling woningen met ondergrondse parkeervoorziening op het Nefkensterrein

Aanvr. :  Slokker Vastgoed Groep

Ontw.: Mulleners + Mulleners architecten

(zie notulen van 21/05 2002)

De architect

De heer Mulleners wijst op de brochure waarin hij puntsgewijs aangeeft op welke kritiek hij op welke wijze ingaat.

Globaal bestaat zijn ontwerp uit twee stedelijke pleinen die omarmd worden door sculpturale massa. Daarmee creëert hij ´in zichzelf gekeerde´ pleinen.

Hij gaat achtereenvolgens in op de oriëntatie van de woningen in de stedelijke context, de verschillende sferen van de beide pleinen, het inrichtingsplan voor het verhoogde plein, de rol van de bestrating in de gewenste sfeer.

Voorts gaat de architect in op de ontsluiting van het complex.

Hij toont voorbeelden om aan te tonen waarom hij op de door hem gekozen wijze omgaat met de sculpturale lijn: met verschillende elementen wordt de lijn als het ware ´opgeknipt´ in van elkaar te onderscheiden delen.

In antwoord op vragen vanuit de commissie licht hij de inrichting van de straten toe; een inrichting die zich ook keert tegen inrijdende auto´s. Een gebouw dat zich voordoet als entreegebouw vervult in dat opzicht bovendien een rol. Nooddiensten kunnen wel toegang krijgen tot de straat met de pleinen.

Conclusie

Commissie oordeelt in zeer positieve zin over de doorgaande sculpturale lijn van de bebouwing. Daarmee ontstaat duidelijkheid en overzichtelijkheid in het plan. Ook is de inrichting van de openbare ruimte duidelijker gekant tegen auto´s.

De commissie vraagt de architect met zorg de toegang van de parkeergarage te bekijken; zij vreest in meerderheid een ridiculisering van de architectuur door de auto´s door ´een klein boeren middeleeuws schuurtje´ te laten binnenrijden. Zij vraagt zich af of die entree meer verbijzonderd zou kunnen worden, zodat dit ´Dè entree´ wordt van de parkeergarage.

Voor het overige heeft de commissie alle waardering voor dit plan.

 


 

D3        Universiteitsweg (Uithof)

Principeplan nieuwbouw Utrechts Medisch Centrum

Aanvr. :           Universiteit Utrecht

Ontw. :             Erick van Egeraat associated architects

De architect

De plaatsvervanger van de heer Van Egeraat noemt het nieuwbouwproject ´het ABC onderwijsgebouw voor de medische faculteit´.

Hij schetst de locatie en het bouwvolume zoals dat op die locatie wordt geprojecteerd. Daarbij geeft hij aan hoe dat volume in verhouding staat tot de rooilijn. Hij geeft aan dat de bestaande looproute langs het bestaande academisch ziekenhuis haaks op de entree-route, de afstand bepaalt tussen bestaande bouw en nieuwbouw. Voorts wordt duidelijk hoe de hoogte van de nieuwbouw in verhouding staat tot die van de bestaande bouw.

Vanwege de diepte van het gebouw zijn ingrepen nodig die licht in het gebouw zullen doorlaten. Op diverse plekken in het volume worden daarom patio´s gemaakt – de patio´s geven het gebouw zijn karakteristieke architectonische betekenis.

De architect heeft na onderzoek geconcludeerd dat met dit gebouw de mogelijke toekom-stige ontwikkeling in dit gebied niet belemmerd wordt. Dit gebouw kan juist de aanleiding zijn voor verdere ontwikkeling van de (gebouwde) omgeving in de nabijheid van dit pand.

Het basisvolume zal uit 5 verdiepingen bestaan. Het onderwijsgebouw zal een verbinding krijgen met het bestaande ziekenhuis.

De architect toont volumestudies. Een groot deel van het gebouw zal studielandschap worden, verlicht via patio´s, de ´verticaal door de verdiepingen gestoken kokers´.

De verschillende oriëntatie van de gevels twee aan twee aan enerzijds het bestaande academische ziekenhuis en anderzijds twee gevels naar buiten toe gekeerd, maakt dat de architect ook twee aan twee onderscheid maakt tussen respectievelijk meer introverte- en meer extraverte gevels.

De architect toont een schematisch overzicht van de vertaling van de opbouw van het gewenste beeld naar de indeling en materialisering van de gevel, in stijl, materiaal en met gebruikmaking van de isolatie. Hij geeft een impressie van het gebouw gezien vanuit verschillende perspectieven.

Conclusie

De commissie is enthousiast over de ambitie en inzet en de weg die de architect is inge-slagen. Zij maakt zich wel enige zorgen over de realisatie van het beeld dat de architect met de gevels wil oproepen, in alle vertrouwen dat de architect van het totaal van dit ontwerp iets moois zal maken.

D4     Wilhelminapark 65 BV2025694

Bouwaanvraag voor verbouw restaurant (entree, indeling en gevels)

Aanvr. :  Sistermans Beheer

Ontw.: Bert Verwey Architectuur

De architect

De heer Verweij licht het ontwerp van de wijzigingen aan het gebouw toe. De routing voor de gasten in het gebouw wordt gehandhaafd. Het is zijn opzet in die routing de gasten zicht te geven op de keuken. Alle andere wijzigingen ademen diezelfde open sfeer uit.

Hij gaat in op de verschillende ingrepen: aan de gevel, aan de entree en aan het dak met het aanbrengen van dakkapellen aan parkzijde, gelijkvormig aan de originele dakkapellen aan de andere zijde van het dak.

Afdeling Monumenten

De afdeling Monumenten is van mening dat het doortrekken van het venster bij de keuken niet past bij de architectuur. De afdeling is van mening dat dat aspect nog aangepast moet worden.

Conclusie

De commissie is het eens met de voorstellen van de architect voor de verbouw van de entree en de dakkapellen. Zij stelt een niet te omvangrijke oplossing voor waar het de intentie is van de opdrachtgever zicht te geven op de keuken; de gekozen oplossing is te fragmentarisch en past niet in de architectuur. Een oplossing van deur tot deur met een horizontaal gelede borstwering kan de commissie zich daar heel goed voorstellen.

De commissie ziet met veel belangstelling uit naar het plan voor de inrichting van de tuin. Zij  ziet ook graag de detaillering aan zich voorgelegd, met name die van de pui en van de entree.

D5        Maliebaan 76 - 78 BV2026160

Bouwaanvraag wijziging indeling verslavingskliniek t.b.v. hostel (woonvoorziening) dak- en thuisloze verslaafden

Aanvr. : Gemeente Utrecht OGU/VGM

Ontw.: BAR

De architect

De heer Van der Molen gaat in op het programma, de gevel, en het interieur, en dan met name op de authentieke delen aan het interieur.

Het gaat om 22 kamers bestemd voor de opvang van verslaafden. De kamers zijn zo veel als mogelijk georiënteerd aan de zijde van het licht. Hij gaat onder meer nog in op de verkeersoplossing in het gebouw en op het weghalen van de schouwen.

Conclusie

De commissie is van mening dat dit een helder en goed voorstel is voor het gebruik van dit pand. De commissie kan zich vinden in de betekenis die de architect hecht aan betekenis van de rookkanalen voor dit monument.

Zij vraagt de architect tot een compositie te komen waarin de dakramen spannender zijn gepositioneerd.

D6      Maliesingel 9 BV2025135

Principeaanvraag voor een zijaanbouw als uitbreiding voor woonhuis

Aanvr. :           H. Althuis

Ontw. :             Van Straten & Van der Giessen architecten

De architect

De heer van Straten gaat in op de situering van dit pand in de stad, aan de zijde van de schouwburg.  Hij heeft gekozen voor een met de belending contrasterende architectuur: een  glazen pui die iets uit het bestaande pand naar voren komt, die rust uitstraalt.

Omdat de zijgevel als duidelijk aanwezig ervaren zal worden vanaf de Maliesingel gezien, accentueert de architect die zijgevel met behulp van als schubben over elkaar heen vallend stukwerk.

In de plint stelt de architect zich een donkerder vlak voor. In de voorgevel staan twee kolommen als ´poten op de grond´.

In verband met de betekenisvolle locatie, legt de architect dit plan in dit stadium van de planont-wikkeling voor aan de welstandscommissie om na te gaan hoe zij oordeelt over de beeldkwa-liteit.

Conclusie

De commissie waardeert het gekozen principe van het contrast. Zij vindt de verscheidenheid binnen het volume te ver gaan; zij kijkt daarbij naar materiaal, vorm en expressie. Met name de voorgevel is in dat licht een vreemde eend in de bijt. Zij vraagt in die zin de architect haar een aangepast ontwerp voor te leggen.


D7      Kromme Nieuwegracht 39 BV2026151

Bouwaanvraag uitbreiding onderwijsgebouw op dak achterbebouwing

Aanvr. :           Nimbas Graduate School of Management

Ontw.:  :             Architectenbureau Huub van der Zee

Het secretariaat

De adjunct secretaris licht toe dat het hier een uitbreiding betreft met onder meer kantoorruimtes op een plat dak. Hij geeft aan in welke zin veranderingen te verwachten zijn aan het bestaande ontwerp.

Conclusie

De commissie heeft de indruk van het gepresenteerde dat het hier gaat om een te ondui-delijk en te volumineuze structuur. Overigens vindt zij dat een heldere kapvorm hier gewenst is. Zij vraagt de architect dit in maquettevorm nader te onderzoeken. Deze aanvraag wordt afgewezen.

D8      Lange Elisabethstraat 4 BV2025902

Bouwaanvraag voor het verbouwen van een winkel (vide, indeling en rolluik)

Aanvr. :     M. Dekker

Ontw.:  :     RWRA

Het secretariaat

De adjunct secretaris licht toe dat het zijn bedoeling is een pui en een vloer weg te halen, en een vide in het pand aan te brengen.

Conclusie

De commissie vindt dat op deze locatie een winkelpui zichtbaar moet blijven. Bovendien voldoet de voorgenomen ingreep niet aan de richtlijn: het is in geen geval toegestaan over de volle breedte van de pui een rolluik te maken.  Deze aanvraag is afgewezen.

D9      Bemuurde Weerd WZ 15 bis BV2025922

Principeaanvraag voor het maken van dakuit-/opbouw t.b.v. een buitenruimte

Aanvr. :    Fortuin

Ontw.:  :   Urbanizer

Conclusie

De commissie wijst deze aanvraag af; deze aanvraag voldoet niet aan redelijke eisen van welstand gezien de positie van de buitenruimte tot de kap en hoe één en ander tot elkaar in verhouding staat.

 

D10    Laan van Puntenburg BV2030177

Bouwaanvraag voor het plaatsen van een tijdelijke unit t.b.v. het gemeentelijk Vervoerbedrijf

Aanvr. :     GVU

Ontw.:  :    De Meeuw

Het betreft een aanvraag voor vijf jaar.

Conclusie

De commissie vindt dat deze unit onvoldoende kwaliteit heeft. Op deze locatie staat de com-missie dit bouwwerk niet toe. Zij verwijst hierbij naar de uitvoering zoals aan de Pijperlaan in Oog in Al.

 

D11    Techniekweg 22 BV2026199

Bouwaanvraag nieuwbouw opslagloods

Aanvr. :    M. Bliemer

Ontw.:  :   M. Hoogendoorn

De commissie wijst deze aanvraag af aangezien de nieuwbouw onvoldoende kwaliteit heeft.

 

D12    Park de Koppel BV2030255

Bouwaanvraag voor plaatsing zendmast mobiele telefonie met bijbehorende voorzieningen

Aanvr. :     Ben Nederland

Ontw. :      Idem

Conclusie

De commissie adviseert de aanvrager een andere locatie te zoeken voor deze zendmast; de aanleg van het park en de nabijheid van het kunstwerk verdragen een dergelijk object niet. De commissie vraagt de aanvrager een goede landschappelijke inpassing te realiseren met zijn keuze.

 

Nagekomen plannen

D 13     Bemuurde Weerd OZ 11 BV2023580

Bouwaanvraag voor nieuwbouw woningen na sloop van bestaand gebouw.

Aanvr. :   Van Kessel Vastgoed BV

Ontw.:     Bouwbureau van der Dussen

Het secretariaat

De adjunct secretaris licht toe welke aanpassingen zijn aangebracht naar aanleiding van de gedachtewisseling van de commissie met de architect.

Conclusie

De commissie wijst de aanpassingen af vanwege de gekozen materialisering. Bovendien vindt zij dat bij deze architectuur hogere verdiepingen beter passen. Tevens vraagt zij de architect de hier voorgestelde detaillering waar te maken.

Zij is geneigd de door de architect ingeslagen weg te volgen, mits de materialisering, en de onderlinge verhoudingen in lijn zijn met de eisen die deze architectuur aan die verhoudingen stelt.

E Overige plannen

Deze plannen worden met een positief préadvies van de secretaris aan de commissie voorgelegd. De commissie besluit na kennisname ervan de advisering over te nemen. De betreffende plannen verdragen zich voldoende tot de directe omgeving, voldoen op zichzelf aan redelijke eisen van welstand (wat betreft materialisatie, detaillering en kleurstelling). Derhalve zijn bedoelde plannen akkoord. De lijst d.d. 06-02 2003 ligt ter inzage op het secretariaat.


F          Reclames

F 1       Amsterdamsestraatweg 118

Aanvraag voor reclame op gevel winkelpand (reeds gerealiseerd)

Aanvr. :  S. Camalti

Ontw. :    Onbekend

Conclusie

Afgewezen.

 

G.        Rondvraag

Niemand voor de rondvraag.

De voorzitter sluit de vergadering omstreeks 13.00 uur.

De eerstvolgende vergadering vindt plaats op 25 februari 2003.

 

De voorzitter,                                                                                         De secretaris,

 

 

 

P. Vermeulen                                                                                        J. Koning

 

 

 

site-menu-rechts

   


copyright Notutekst  |  Artikel inzenden  |  Offerte opvragen